Юридическая помощь
Юридическая помощь
У Вас проблемы, и Вы не знаете как их разрешить?
Спросите опытных юристов — мы не оставим Вас в беде!
Юридические Статьи
Услуги и консультация адвоката

Услуги и консультация адвоката В целях защиты как своих собственных интересов, так и для защиты собственного бизнеса стоит использовать те профессиональные ...

Уголовный адвокат - незаменимая часть ...

Уголовный адвокат - незаменимая часть Вашей жизни Уголовный процесс представляет собой на практике очень сложный процесс, при котором сплетаются самые разные интересы.

Юридические Новости
Новые нормы по защите прав граждан

Новые нормы по защите прав граждан
С 1 января 2013 г. появились новые нормы, которые касаются защиты прав граждан.

Конституционный Суд: имущество ...

Конституционный Суд: имущество супругов будет делиться иначе
Верховный Суд сформировал позицию судов при разрешении дел о расторжении брака и разделе совместно нажитого имущества

Юр. Консультации

Про визнання незаконною реєстрації політичних партій - Київський апеляційний адміністративний суд - Ключкович В.Ю.

  1. УХВАЛА

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 875/339/14

Суддя-доповідач: Ключкович В.Ю.

УХВАЛА

21 жовтня 2014 року м. Київ

Суддя Київського апеляційного адміністративного суду Ключкович В.Ю., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_2 до Центральної виборчої комісії про визнання незаконною реєстрації політичних партій, блоків та кандидатів у народні депутати України на парламентських виборах 26.10.2014 року та її скасування, -

В С Т А Н О В И В:

20 жовтня 2014 року на адресу Київського апеляційного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_2 до Центральної виборчої комісії, в якій позивач просив суд:

1) визнати реєстрацію Центральною виборчою комісією України всіх політичних партій і рухів України та виборчих блоків і кандидатів у народні депутати - незаконними;

2) скасувати реєстрацію всіх політичних партій, рухів і кандидатів у народні депутати, які зареєструвалися на вибори 26.10.2014 і поновити їх реєстрацію тільки в тому випадку, коли вони розпишуть свою програму, включаючи шляхи реалізації своїх програм, соціально-економічні показники та методи проведення реформ в Україні.

Згідно частини 1 статті 107 Кодексу адміністративного судочинства України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи: подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтею 106 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати в порядку адміністративного судочинства; подано адміністративний позов у строк, установлений законом (якщо подано заяву про поновлення цього строку, то чи є підстави для її задоволення); немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Перевіривши матеріали позовної заяви, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини 9 статті 108 Закону України "Про вибори народних депутатів України" рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, кандидатів, їхніх довірених осіб, партій, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, офіційних спостерігачів, що порушують законодавство про вибори, можуть бути оскаржені до суду в порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.

За правилами частини 6 статті 172 Кодексу адміністративного судочинства України позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Дослідивши матеріали позовної заяви, вважаю, що даний адміністративний позов підлягає залишенню без розгляду.

Згідно Указу Президента України від 27 серпня 2014 року №690/2014 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів» припинено достроково повноваження Верховної Ради України сьомого скликання та призначено позачергові вибори до Верховної Ради України на 26 жовтня 2014 року.

Згідно норм частин 9, 10 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» висування кандидатів у народні депутати України політичними партіями починається на наступний день після опублікування Указу Президента України та закінчується за сорок днів до дня голосування, тобто з 28 серпня до 15 вересня включно. Висування кандидатів у депутати шляхом самовисування також починається з 28 серпня, але є більш довшим - закінчується за тридцять днів до дня голосування, тобто до 25 вересня включно. Реєстрація кандидатів у депутати закінчується за двадцять п'ять днів до дня голосування, тобто до 30 вересня.

Згідно з Календарним планом основних організаційних заходів з підготовки проведення цих виборів, оприлюдненим на сайті Центральної виборчої комісії, висування кандидатів у народні депутати від партій і шляхом самовисування розпочався в 28 серпня і завершився відповідно 15 і 25 вересня. Подача документів для реєстрації кандидатів у народні депутати України відбулася з 28 серпня по 25 вересня, останній термін реєстрації кандидатів - 30 вересня.

Тобто, оскаржувані позивачем дії Центральної виборчої комісії щодо реєстрації політичних партій, блоків та кандидатів у народні депутати України на парламентських виборах 26.10.2014 року відповідачем здійснено до 30 вересня 2014 року включно.

Позовну заяву до Київського апеляційного адміністративного суду ОСОБА_2 надіслав по пошті 17 жовтня 2014 року, про що свідчить відтиск поштового штемпеля відповідного поштового відділення на конверті.

До суду дана позовна заява надійшла 20 жовтня 2014 року, згідно відмітки на штампі реєстрації вхідної кореспонденції Київського апеляційного адміністративного суду.

Згідно з частини 9 статті 103 Кодексу адміністративного судочинства України, строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення позовна заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв'язку.

Разом з тим, частиною 1 статті 179 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що на обчислення строків, встановлених статтями 172-177 цього Кодексу, не поширюються правила частини другої - десятої статті 103 цього Кодексу.

При цьому, відповідно до вимог частини 5 статті 179 Кодексу адміністративного судочинства днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені статтями 172-177 цього Кодексу, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Таким чином, враховуючи, що оскаржувані дії та рішення прийняті Центральною виборчою комісією до 30 вересня 2014 року, а позивач - ОСОБА_2 звернувся до суду з даним позовом 20 жовтня 2014 року, тобто поза межами, встановленого частиною 6 статті 172 Кодексу адміністративного судочинства України, п'ятиденного строку, суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись ст.ст. 160, 165, 172, 179 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_2 до Центральної виборчої комісії про визнання незаконною реєстрації політичних партій, блоків та кандидатів у народні депутати України на парламентських виборах 26.10.2014 року та її скасування - залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Ухвала може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України у дводенний строк з дня її проголошення.

Суддя: В.Ю. Ключкович

Рейтинг: 4.7/5, основан на 25 голосах.
Нравится

Не пропустите:

Можно ли в правовых вопросах обойтись без помощи юриста?

Может случиться, что, следуя советам, предложенным в интернете, человек не только не поможет себе, но даже нарушит закон

Учредительные документы

Формальный подход к разработке и содержанию учредительных документов может быть причиной отмены судом государственной регистрации субъекта предпринимательства

Развод - юридические тонкости

Если пара решила расторгнуть свой брак, то помощь опытного адвоката по разводам будет весьма уместной

Завжди готові надати Вам допомогу у реєстрації або самостійно зареєструвати для Вас підприємство

Щодня наша компанія реєструє різноманітні форми бізнесу в Україні...


Отзывы о нас
Просто замечательный! Хорошенький интернет портальчик! Классно! Всё доступно и легко. Спасибочки за профессиональный интернет портал!

Здравствуйте!
Анонс событий
Рекомендовано
Судебная практика

№910/20105/13

Судья: Отрюх Б.В.
07.01.2015

№757/93/15-к

Судья: Білоцерківець О. А.
07.01.2015