Юридическая помощь
Юридическая помощь
У Вас проблемы, и Вы не знаете как их разрешить?
Спросите опытных юристов — мы не оставим Вас в беде!
Юридические Статьи
Услуги и консультация адвоката

Услуги и консультация адвоката В целях защиты как своих собственных интересов, так и для защиты собственного бизнеса стоит использовать те профессиональные ...

Уголовный адвокат - незаменимая часть ...

Уголовный адвокат - незаменимая часть Вашей жизни Уголовный процесс представляет собой на практике очень сложный процесс, при котором сплетаются самые разные интересы.

Юридические Новости
Новые нормы по защите прав граждан

Новые нормы по защите прав граждан
С 1 января 2013 г. появились новые нормы, которые касаются защиты прав граждан.

Конституционный Суд: имущество ...

Конституционный Суд: имущество супругов будет делиться иначе
Верховный Суд сформировал позицию судов при разрешении дел о расторжении брака и разделе совместно нажитого имущества

Юр. Консультации

Про стягнення 17 051 грн 82 коп - Господарський суд м. Києва - Плотницька Н.Б.

  1. ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА
  2. УХВАЛА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

________________________________________________________________________________

УХВАЛА

29.12.14Справа № 910/29193/14

Суддя Плотницька Н.Б., розглянувши

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Фрегат»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Злагода-Опт» в особі Київської філії «СМУ»

про стягнення 17 051 грн 82 коп.

ВСТАНОВИВ:

26.12.2014 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Фрегат» з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю «Злагода-Опт» в особі Київської філії «СМУ» про стягнення 17 051 грн 82 коп.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд прийшов до висновку щодо необхідності направлення позовної заяви до Господарського суду Харківської області з огляду на наступне.

Відповідно до частини 2 статті 15 Господарського процесуального кодексу України справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, а також справи про визнання недійсними актів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.

Згідно з частино. 4 статті 15 Господарського процесуального кодексу України якщо юридичну особу представляє уповноважений нею відособлений підрозділ, територіальна підсудність спору визначається з урахуванням частин першої - третьої цієї статті залежно від місцезнаходження відособленого підрозділу.

У відповідності до частин 1, 3, 4 статті 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності.

Судом враховано рекомендації, викладені в пункті 20.2. постанови пленуму Вищого господарського суду України, від 24.10.2011, № 10 «Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам» територіальна підсудність справи за участю відособленого підрозділу юридичної особи визначається відповідно до вимог статті 15 Господарського процесуального кодексу України за місцем знаходження відособленого підрозділу, якому надано право здійснювати повноваження сторони від імені юридичної особи. У разі відсутності у відособленого підрозділу відповідних повноважень та/або коли спір не пов'язаний з діяльністю цього підрозділу, позовні матеріали або справа надсилаються за підсудністю до господарського суду за місцем знаходження юридичної особи.

Як вбачається, з довіреності № 1 від 20.02.2014, виданої Товариством з обмеженою відповідальністю «Злагода-Опт», Макаренко Вадима Вікторовича уповноважено діяти в якості директора Київської філії «СМК» Товариства з обмеженою відповідальністю «Злагода-Опт» та вчиняти наступні дії, зокрема, представляти в порядку, передбаченому чинними законодавством України, права та охоронювані інтереси Товариства з питань діяльності філії в усіх органах державної влади (за винятком судових органів) та місцевого самоврядування, нотаріаті, правоохоронних органах (у т.ч. органах дізнання і слідства), перед юридичними та фізичними особами, суб'єктами господарювання усіх форм власності, об'єднанням громадян, тощо.

Таким чином, суду не надано доказів в підтвердження того, що Київської філії «СМК» Товариства з обмеженою відповідальністю «Злагода-Опт» надано право здійснювати повноваження сторони від імені юридичної особи.

Згідно з частиною 3 статті 21 Господарського процесуального кодексу України відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.

У відповідності до норм статті 1 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду мають підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно з частиною 1 статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - автоматизована система збирання, накопичення, захисту, обліку та надання інформації про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Частиною 2 статті 17 вказаного Закону встановлено, що в Єдиному державному реєстрі містяться відомості, зокрема, щодо місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до частини 1 статті 20 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, є відкритими і загальнодоступними.

Як вбачається з інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, яка містить на офіційному веб-сайті Державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр» за адресою http://www.irc.gov.ua/ua/search.html, створеного на виконання наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва «Про створення веб-сайту Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 08.07.2009 № 123, місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю «Злагода-Опт» є: 61037, м. Харків, вул. Плеханівська, буд. 126/1.

У відповідності до норм статті 17 Господарського процесуального кодексу України визначено, що якщо справа не підсудна даному господарському суду, матеріали справи надсилаються господарським судом за встановленою підсудністю не пізніше п'яти днів з дня надходження позовної заяви або винесення ухвали про передачу справи.

За таких обставин, суд прийшов до висновку, що позовна заява з доданими до неї документами підлягає передачі за підсудністю до Господарського суду Харківської області.

Враховуючи вищевикладене та керуючись п. 1 ст. 15, ст. ст. 17, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Фрегат» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Злагода-Опт» в особі Київської філії «СМУ» про стягнення 17051 грн 82 коп., з доданими до неї документами, направити за підсудністю до Господарського суду Харківської області.

Суддя Н.Б. Плотницька

Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.
Нравится

Не пропустите:

Способы защиты гражданских прав

Способы защиты гражданских прав во многих случаях предусмотренные правовыми нормами, регулирующими конкретные правоотношения. Например, для защиты права собственности или иного вещного права может использоваться иск о признании права собственности, негаторный или виндикационный иски.

Консультация адвоката по заработной плате

О принципах начисления заработной платы и о том, куда можно обратиться, если нужна консультация адвоката по трудовому праву

Бізнес — це війна

Вам потрібні конфлікти, суперечки і зайвий розбрат з державними органами? Як уникнути складнощів під час перевірок на підприємстві?

Несколько советов для заёмщика по кредитному договору

Как поступить заемщику, если его долг по кредиту начал расти. Несколько советов от профессионалов с адвокатской корочкой.


Отзывы о нас
Ваш сайт просто супер очень много чего тут интересного и необходимого. Хочу пожелать так держать и всего самого... Не снижайте планку!

Добрый вечер!
Анонс событий
Рекомендовано
Судебная практика

№910/20105/13

Судья: Отрюх Б.В.
07.01.2015

№757/93/15-к

Судья: Білоцерківець О. А.
07.01.2015