Юридическая помощь
Юридическая помощь
У Вас проблемы, и Вы не знаете как их разрешить?
Спросите опытных юристов — мы не оставим Вас в беде!
Юридические Статьи
Услуги и консультация адвоката

Услуги и консультация адвоката В целях защиты как своих собственных интересов, так и для защиты собственного бизнеса стоит использовать те профессиональные ...

Уголовный адвокат - незаменимая часть ...

Уголовный адвокат - незаменимая часть Вашей жизни Уголовный процесс представляет собой на практике очень сложный процесс, при котором сплетаются самые разные интересы.

Юридические Новости
Новые нормы по защите прав граждан

Новые нормы по защите прав граждан
С 1 января 2013 г. появились новые нормы, которые касаются защиты прав граждан.

Конституционный Суд: имущество ...

Конституционный Суд: имущество супругов будет делиться иначе
Верховный Суд сформировал позицию судов при разрешении дел о расторжении брака и разделе совместно нажитого имущества

Юр. Консультации

Про стягнення заборгованості в розмірі 1594 - Львівський окружний адміністративний суд - Тертичний Віталій Григорович

  1. І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 грудня 2014 року № 813/8314/14

м. Львів, вул. Чоловського, 2

Львівський окружний адміністративний суд:

у складі судді Тертичного В.Г.

розглянувши у м. Львові у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління пенсійного фонду України у Миколаївському районі Львівської області до Дочірнього підприємства «Над Дністром» ЗАТ «Львівський керамічний завод» про стягнення заборгованості в розмірі 1594,72 грн., -

В С Т А Н О В И В :

08 грудня 2014 року на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Управління пенсійного фонду України у Миколаївському районі Львівської області до Дочірнього підприємства «Над Дністром» ЗАТ «Львівський керамічний завод», в якому просить стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 1594,72 грн. за жовтень-листопад 2014 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що на виконання вимог п. 6.4 Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, відповідачу направлено розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за жовтень-листопад 2014 року по Списку № 2 в сумі - 1594,72 грн. Відповідно до вимог п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" розмір сум до відшкодування для пільгових пенсій, призначених за Списком № 2 становить 100%. Оскільки, станом на день звернення до суду, відповідач не відшкодував Пенсійному фонду України витрат на виплату пільгових пенсій, позивач звернувся з позовною заявою до суду.

Відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

Ухвалою від 09 грудня 2014 року відкрито скорочене провадження в адміністративній справі та запропоновано відповідачу у десятиденний строк з дня одержання ухвали та копій документів подати заперечення проти позову та необхідні документи або заяву про визнання позову.

Відповідно до ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України від відповідача повернулося повідомлення про вручення поштового відправлення, а отже, повістка вручена належним чином.

Оскільки судом належним чином виконано свій обов'язок щодо повідомлення відповідача, тому суд дійшов до висновку про наявність достатніх підстав для розгляду справи в порядку скороченого провадження, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

У відповідності до положень ч.4 ст. 183-2, п.2 ч.5 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, суддя даючи правову оцінку спірним правовідносинам виходив з наступного.

Дочірнє підприємство «Над Дністром» ЗАТ «Львівський керамічний завод» зареєстроване як юридична особа з присвоєнням ідентифікаційного коду юридичної особи 30640923 та перебуває на обліку в Управлінні пенсійного фонду України в Миколаївському районі Львівської області як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до п. 1, 2 ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Згідно з абз. 4 п. 1 ст. 2 зазначеного Закону для платників збору об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "а", "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 цього Закону.

Відповідно до вимог ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи зокрема працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими i особливо важкими умовами праці, - за Списком № 1, Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад i показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, i за результатами атестації робочих місць (далі - Список № 1, Список № 2).

Відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-VI від 09.07.2003 року пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. При цьому до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату та доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлено розділом шостим Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" (далі - Інструкція).

Відповідно до п. 6.1 Інструкції, витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах підлягають повному (100%) відшкодуванню.

Згідно з п. 6.4 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.8. Інструкції визначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

За період роботи зі шкідливими та важкими умовами праці на Дочірньому підприємстві «Над Дністром» ЗАТ «Львівський керамічний завод», його працівник, ОСОБА_1, набув право на пільгову пенсію за Списком № 2. Загальна сума заборгованості відповідача, що виникла внаслідок невідшкодування фактичних витрат понесених позивачем на виплату і доставку працівникам пільгових пенсій працівнику, що призначена такому відповідно до п. "б"-"з" Закону України "Про пенсійне забезпечення" становить 1594,72 грн., що підтверджується розрахунком заборгованих коштів для покриття фактичних витрат, що надісланий відповідачу та ним одержаний.

Крім того, до матеріалів справи долучено документи на підтвердження факту призначення пільгової пенсії ОСОБА_1: копія довідки про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відсутності записів у ній; копію протоколу про призначення пільгової пенсії (№ 147550 від 05.07.2012 року); копії розрахунків стажу; копія довідки про розмір виплаченої пенсії за листопад 2014 року (№ 12438 від 02.12.2014 року); копії корінців повідомлення форми «Ю» № 429 від 03.10.2014 року на загальну суму зобов'язання 771,20 грн., № 472 від 03.11.2014 року на загальну суму зобов'язання 823,52 грн.

Згідно картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 відшкодуванню підлягає 1594,72 грн.

Слід зазначити, що рішення про призначення позивачем пенсії вказаній у розрахунку особі, як і розрахунок суми пенсії відповідачем не оскаржувалися, докази протилежного у матеріалах справи відсутні.

Отже, викладене вище свідчить про право позивача на відшкодування понесених ним витрат, зокрема на доставку пільгових пенсій у сумі 1594,72 грн., що додатково підтверджується розрахунком суми позовних вимог.

З врахуванням того, що відповідач не виконав вимог ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а саме: не відшкодував в повному обсязі понесені позивачем фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій працівнику Дочірнього підприємства «Над Дністром» ЗАТ «Львівський керамічний завод» за жовтень-листопад 2014 року, доказів, на спростування доводів позивача, не надав, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що належить задовольнити у повному обсязі.

Враховуючи те, що спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 17-19, 86, 94, 160-163, 167, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства «Над Дністром» ЗАТ «Львівський керамічний завод» (адреса: 81600, Львівська область, м.Миколаїв, вул. Чайківського, 17, код ЄДРПОУ 30640923) на користь Управління пенсійного фонду України у Миколаївському районі Львівської області (81600, Львівська область, м.Миколаїв, пл.Ринок, 18, код ЄДРПОУ 22361460) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 за жовтень-листопад 2014 року в розмірі 1594 (одна тисяча п'ятсот дев'яносто чотири) грн. 72 коп.

3. Зобов'язати Дочірнє підприємство «Над Дністром» ЗАТ «Львівський керамічний завод» виконати постанову негайно.

4. Судовий збір зі сторін стягувати не слід.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини 3 статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною 4 статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Тертичний В.Г.

Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.
Нравится

Не пропустите:

Ограничиваем в курении: защита или дискриминация?

Закон, который ограничил места курения. Неужели это защита одних через дискриминацию других?

Раздел собственности супругов вне брака

Пара, решившая вступить в эту форму отношений, изначально не задумывается о завтрашнем дне, и о разделе имущественных прав на общее имущество.

Развод - юридические тонкости

Если пара решила расторгнуть свой брак, то помощь опытного адвоката по разводам будет весьма уместной

Аренда жилья, полезный совет юриста

Помощь юриста, полезный совет бывают нужны в самых разных ситуациях. Мудро посоветоваться с юристом прежде, чем подписывать любой договор!


Отзывы о нас
Этот сайт классный! работал на нем очень часто. Этот интернет проект ждет хорошее будущее. Удачи Вам, ребята. Хотелося б встречаться с Вашими новыми работами почаще! Дерзайте!

Спасибо его создателям и тем, от кого зависит разработка этого интернет проекта.
Анонс событий
Рекомендовано
Судебная практика

№910/20105/13

Судья: Отрюх Б.В.
07.01.2015

№757/93/15-к

Судья: Білоцерківець О. А.
07.01.2015